Proste i szybkie ciasteczka maślane
Niewiele składników + nieskomplikowany przepis = pyszne kruche ciasteczka :)
Robi się je bardzo szybko, wystarczy połączyć wszystkie składniki i przez chwilę schłodzić w lodówce. Potem uformować ciastka i upiec. W oryginale ciasto trzeba rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. U mnie jest wersja uproszczona :)
przepis znalazłam na Instagramie u onijki
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 225 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
Masło włożyć do miski, dodać cukier, dokładnie zmiksować. Następnie dodać obie mąki, krótko zmiksować. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię i schować do lodówki na 15 minut .
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki. Formować z niego kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać je na blasze. Każdą kulkę delikatnie rozpłaszczyć przy pomocy tłuczka do mięsa (strona z drobniejszą kratką).
Blachę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.15-20 minut (powinny się lekko zarumienić). Po upieczeniu przełożyć je na kratkę do ostudzenia.