Proste ciasto z jabłkami, karmelem i kokosem
Jabłka zanurzone w kokosowym cieście, oblane karmelem.
Do tego jeszcze obowiązkowo szczypta cynamonu i wanilii... pyszności!
Dziś chciałabym podać Ci przepis na przepyszne i bardzo proste ciacho ucierane, które zrobisz w trymiga.
Ciasto nie będzie zakalcem pod jednym warunkiem- jeśli wszystkie składniki użyte do tego wypieku będą miały jednakową temperaturę.?
Proste ciasto z jabłkami, karmelem i kokosem
/składniki na kwadratową blachę o wym. 20 x 20 cm/
-180 g mąki pszennej
- 20 g mąki jaglanej (jeśli nie posiadasz mąki jaglanej w domu, z powodzeniem możesz zastąpić ją mąką migdałową, kokosową lub zwykłą mąką pszenną)
- 125 g miękkiego masła
- 125 g śmietany 18% lub płynnego jogurtu
- 2 jajka
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 3 jabłka
dekoracja:
- 4-5 łyżek karmelu (możesz użyć dobrej jakości kupnego kremu karmelowego lub zrobić go samodzielnie)
Uwaga! Wszystkie składniki użyte do przygotowania tego ciasta powinny posiadać temp. pokojową.
Jabłka obieram i pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w grube plastry, przekładam do miseczki.
Do miski przesiewam przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam łyżką i odstawiam na bok.
W dużej misce ubijam do białości masło z cukrem. Masa powinna być jasna i puszysta.
Następnie nadal miksując dodaję jajka (jedno po drugim), na zmianę dodaję również mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, wórki, cynamon, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę (lub jogurt). Wszystko mieszam krótko- tylko do połączenia się składników.
Kwadratową foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto, wyrównuję całość za pomocą sylikonowej szpatułki. Na wierzchu ciasta układam plasterki jabłka i dokładnie wciskam je w masę.
Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 165 st C. przez 45 minut (opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu).
Ciasto jest gotowe, gdy suchy patyczek włożony w nie, pozostaje suchy.
Ciasto po upieczeniu dokładnie studzę i dekoruję karmelem.
Smacznego!