Próba przed wielkanocą - zakwas na żurek

w zasadzie żurek lub barszcz biały nigdy nie był podawany na wielkanoc w moim rodzinnym domu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to zmienić. 

zakwas robi się w naczyniu szklanym lub glinianym glazurowanym wewnątrz. po zlaniu zakwasu naczynia nie trzeba myć, ani płukać, pozostawione tam bakterie ułatwią produkcję zakwasu następnym razem.

Zdjęcie - próba przed wielkanocą - zakwas na żurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

zakwas na żurek
0,5 szkl. mąki żytniej (typ 720, bo akurat taką miałam w szafce), 3/4 szkl. otrębów, 1 l ciepłej przegotowanej wody, 2 ząbki czosnku, 2 ziarna czarnego pieprzu, 2 ziela angielskie, 2 małe listki laurowe, 1 łyżka zakwasu chlebowego
mąkę wymieszaną z otrębami zalać ciepłą wodą i dokładnie rozmieszać. dodać zakwas, zmiażdżony czosnek i przyprawy. naczynie przykryć gazą lub lnianą ściereczką. mieszać minimum 2 razy dziennie. po 3-5 dniach zakwas powinien być już kwaśny i rozwarstwiony. wyjąć przyprawy i czosnek, zlać do butelek i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

zakwas na barszcz biały
2 szkl. mąki pszennej razowej (typ 2000), 1 l ciepłej przegotowanej wody, 1 ząbek czosnku
mąkę wymieszać z ciepłą wodą (cieplejszą niż na żurek), dodać zmiażdżony czosnek. dalej postępować, jak z zakwasem na żurek

Zdjęcie - próba przed wielkanocą - zakwas na żurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

burzący się drugiego dnia zakwas

Kategorie przepisów

Podobne przepisy