Potrawka z cielęciny z ciecierzycą i mleczkiem kokosowym
Składniki
- 500 g gulaszu cielęcego
- 100 g marchewki
- 50 g cebuli
- 200 g ziemniaków
- 250 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 10 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 50 ml oleju Oliwier
- 150 ml mleczka kokosowego
- sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, cebulę w piórka, a marchewkę w plastry.
Cielęcinę oprószamy mąką i obsmażamy na złoty kolor na Oliwierze z każdej strony. Rumiane mięso wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
Do tego samego garnka dodajemy ziemniaki, cebulę i marchewkę. Podsmażamy 2-3 minuty.
Dodajemy pastę curry i rozprowadzamy ją w garnku. Całość podlewamy niewielką ilością wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem około 30-40 minut, do miękkości.
Gdy całość jest już miękka, dodajemy ciecierzycę i mleczko kokosowe.
Doprawiamy do smaku solą.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl