Potrawka curry z kurczaka z kukurydzą

Potrawka curry z kurczaka z kukurydzą

Zdjęcie - Potrawka curry z kurczaka z kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Potrawka curry z kurczaka z kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Potrawka curry z kurczaka z kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 600 g piersi kurczaka
  • 400 g kukurydzy w kolbie
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 150 ml passaty pomidorowej / przecieru pomidorowego
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szczypta cukru
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra do podania

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w grubą kostkę. Dodajemy jogurt, połowę Oliwiera, oraz przyprawy – garam masala, kurkumę, kmin rzymski, posiekany czosnek oraz pieprz cayenne. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godz. do zamarynowania (można odstawić na całą noc do lodówki).

 

Połowę kukurydzy kroimy w grubsze plastry razem z kolbą, a z drugiej połowy ścinamy ziarna za pomocą ostrego noża.

Do rozgrzanego rondla wlewamy 25 ml oleju  i podsmażamy kawałki kurczaka wyjętego bezpośrednio z marynaty – nie otrząsamy kawałków mięsa z marynaty, ale nie przelewamy pozostałej marynaty do rondla.

 

Do podsmażonego kurczaka dodajemy passatę pomidorową oraz kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusimy na niewielkim ogniu 20 minut pod przykryciem. Na koniec dodajemy śmietankę i jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. 

 

Skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do miseczek i posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem. 

 

 

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów