Potrawka curry z kurczaka z kukurydzą
Składniki
- 600 g piersi kurczaka
- 400 g kukurydzy w kolbie
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 150 ml passaty pomidorowej / przecieru pomidorowego
- 50 ml oleju Oliwier
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szczypta cukru
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
- świeża kolendra do podania
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w grubą kostkę. Dodajemy jogurt, połowę Oliwiera, oraz przyprawy – garam masala, kurkumę, kmin rzymski, posiekany czosnek oraz pieprz cayenne. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godz. do zamarynowania (można odstawić na całą noc do lodówki).
Połowę kukurydzy kroimy w grubsze plastry razem z kolbą, a z drugiej połowy ścinamy ziarna za pomocą ostrego noża.
Do rozgrzanego rondla wlewamy 25 ml oleju i podsmażamy kawałki kurczaka wyjętego bezpośrednio z marynaty – nie otrząsamy kawałków mięsa z marynaty, ale nie przelewamy pozostałej marynaty do rondla.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy passatę pomidorową oraz kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusimy na niewielkim ogniu 20 minut pod przykryciem. Na koniec dodajemy śmietankę i jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do miseczek i posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl