Posypka słonecznikowo - sezamowa

Większa ilość zrobiona zawczasu bardzo ułatwia życie. Jest kilka rzeczy, które można przygotować wcześniej i wykorzystać, kiedy sie bardzo spieszymy. Należy do nich m.in. posypka słonecznikowo-sezamowa. Aromatyczne ziarenka, uprażone na suchej patelni, ostudzone i przesypane do szczelnego pojemnika. Oczywista rzecz, niby każdy wie, że tak można, a jednak... zapominamy :) Zdjęcie - Posypka słonecznikowo - sezamowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ja uwielbiam ich smak. Wykorzystuję je do sałatek, zup, na kanapkę, czy ot tak, do pochrupania, np. podczas czytania książki. Polecam też prażoną dynię, orzechy i nasiona lnu złocistego (tzw. siemię lniane)
Prażenie jest tak proste, że aż dziwne jest dawać na to przepis, ale może jeszcze nie wszyscy próbowali...? Więc postaram się zgrabnie to opisać :)
Zdjęcie - Posypka słonecznikowo - sezamowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki posypki: 20 dag ziaren słonecznika, 5 dag sezamu białego, 5 dag sezamu czarnego
Jak uprażyć ziarna: Wszystkie ziarenka wymieszać i wsypać część nasion na rozgrzaną patelnię (tyle, żeby pojedyńczą warstwą przykryły dno - nie więcej). Nie należy nawet na chwilę spuszczać patelni z oczu, bo bardzo łatwo je przypalić, a wtedy nadają się jedynie do kosza. Cały czas mieszać, lub potrząsać patelnią, żeby ziarna uprażyły się z każdej strony. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć i leciutko się zrumienią, zdejmujemy patelnię z ognia i od razu przesypujemy zawartość na płaski talerz - do wystudzenia. Nie wystarczy zdjęcie patelni z ognia, ponieważ ziarenka nadal bedą się prażyć i w ten sposób również (niejako bez naszego udziału) mogą się przypalić. W czasie gdy pierwsza partia sie studzi - prazymy kolejną. W szczelnym pojemniku zamykamy nasionka całkowicie wystudzone. Wykorzystujemy jw.
Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Pomidory z pesto na cieście francuskim
5

Pomidory z pesto na cieście fr…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Brzoskwinie w cieście + film
2

Brzoskwinie w cieście + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Wytrawne “bułeczki” scones z cebulką i serem
1

Wytrawne “bułeczki” scones z c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
2

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
2

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
1

Grzanka ze szparagami, mozzare…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu