Posypka słonecznikowo - sezamowa

Większa ilość zrobiona zawczasu bardzo ułatwia życie. Jest kilka rzeczy, które można przygotować wcześniej i wykorzystać, kiedy sie bardzo spieszymy. Należy do nich m.in. posypka słonecznikowo-sezamowa. Aromatyczne ziarenka, uprażone na suchej patelni, ostudzone i przesypane do szczelnego pojemnika. Oczywista rzecz, niby każdy wie, że tak można, a jednak... zapominamy :) Zdjęcie - Posypka słonecznikowo - sezamowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ja uwielbiam ich smak. Wykorzystuję je do sałatek, zup, na kanapkę, czy ot tak, do pochrupania, np. podczas czytania książki. Polecam też prażoną dynię, orzechy i nasiona lnu złocistego (tzw. siemię lniane)
Prażenie jest tak proste, że aż dziwne jest dawać na to przepis, ale może jeszcze nie wszyscy próbowali...? Więc postaram się zgrabnie to opisać :)
Zdjęcie - Posypka słonecznikowo - sezamowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki posypki: 20 dag ziaren słonecznika, 5 dag sezamu białego, 5 dag sezamu czarnego
Jak uprażyć ziarna: Wszystkie ziarenka wymieszać i wsypać część nasion na rozgrzaną patelnię (tyle, żeby pojedyńczą warstwą przykryły dno - nie więcej). Nie należy nawet na chwilę spuszczać patelni z oczu, bo bardzo łatwo je przypalić, a wtedy nadają się jedynie do kosza. Cały czas mieszać, lub potrząsać patelnią, żeby ziarna uprażyły się z każdej strony. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć i leciutko się zrumienią, zdejmujemy patelnię z ognia i od razu przesypujemy zawartość na płaski talerz - do wystudzenia. Nie wystarczy zdjęcie patelni z ognia, ponieważ ziarenka nadal bedą się prażyć i w ten sposób również (niejako bez naszego udziału) mogą się przypalić. W czasie gdy pierwsza partia sie studzi - prazymy kolejną. W szczelnym pojemniku zamykamy nasionka całkowicie wystudzone. Wykorzystujemy jw.
Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Pomidory z pesto na cieście francuskim
5

Pomidory z pesto na cieście fr…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sałatka śledziowa z burakami i orzechami

Sałatka śledziowa z burakami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Carpaccio z kalarepy

Carpaccio z kalarepy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Awanturka z bryndzy

Awanturka z bryndzy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym

Śledzie z marynowanymi kurkami…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Carpaccio z borowików

Carpaccio z borowików

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Sok przecierowy z dyni, marchewek i bananów

Sok przecierowy z dyni, marche…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka makaronowa z kurczakiem, pomidorami i pestkami dyni
2

Sałatka makaronowa z kurczakie…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa ogórkowa z koperkiem podana z pieczonym ziemniakiem
1

Zupa ogórkowa z koperkiem poda…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Owsiane ciasteczka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia
1

Owsiane ciasteczka czekoladowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Indyk w sosie koperkowym z pieczarkami i groszkiem
1

Indyk w sosie koperkowym z pie…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kasza jaglana na mleku migdałowym z pieczonymi jabłkami

Kasza jaglana na mleku migdało…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim