Portugalski gulasz z żołądków
Podroby to dosyć kontrowersyjny temat jeżeli chodzi o domowe obiady, jednak muszę przyznać, że jestem ich ogromną fanką. Na szczęście, ku mojej radości, ostatnio zaobserwowałam, że znowu wracają do łask. I bardzo dobrze! Uważam, że należy wykorzystać możliwie każdą część zwierzęcia i nie marnować pożywienia. Dziś przedstawiam przepis na obłędny, długo gotowany gulasz z żołądków drobiowych, z warzywami w pikantnym sosie pomidorowym. Żołądki dosłownie rozpływają się w ustach! Polecam podanie z chrupiącym chlebkiem:)
Scroll down for recipe in English
Portugalski gulasz z żołądków
(4-6 porcji)
Składniki:
- 450 g żołądków z kurczaka, oczyszczonych i każdy pokrojony na 4 części
- 4 plasterki boczku, pokrojone w paseczki
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 papryczka chili, z usuniętymi nasionami i drobno posiekana
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki płatków chili (lub mniej jeśli lubisz mniej pikantne dania)
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki
- 900 ml bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1/4 szklanki octu z białego wina
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 4-6 liści laurowych
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- W większym rondlu podsmaż na średnim ogniu boczek i gdy wytopi się z niego tłuszcz przełóż go na papierowe ręczniki.
- Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmaż cebulę przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Zwiększ ogień i dodaj seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili.
- Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut.
- Następnie dodaj bulion, wino, ocet, sos Worcestershire i liście laurowe. Wmieszaj żołądki i gdy całość zacznie delikatnie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką.
- Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 1/2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Co jakiś czas upewniaj się, że wszystkie żołądki są zanurzone w sosie i całość tylko delikatnie „pyrka” a nie wrze.
- Gdy żołądki są już bardzo miękkie, wyłóż gulasz do miseczek, posyp go boczkiem i pietruszką i podawaj, najlepiej z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Portugese gizzard stew
(4-6 servings)
Ingredients:
- 450 g chicken gizzard, cleaned and chopped in 4 pieces each
- 4 slices bacon, chopped
- 1 small onion, minced
- 4 stalks celery, minced
- 2 carrots, peeled and chopped
- 1 zucchini, chopped
- 1 chilli pepper, seeded and minced
- 6 cloves garlic, minced
- 2 teaspoons dried oregano
- 1 teaspoon dried thyme
- 2 teaspoons crushed red chili flakes (or less)
- 1 can (400 g) chopped tomatoes
- 900 ml chicken stock
- 1/2 cup red wine
- 1/4 cup white vinegar
- 2 teaspoons Worcestershire sauce
- 4-6 dry bay leaves
- Parsley sprigs for garnish
Preparation:
- In a large pot cook the bacon over medium heat until the fat has rendered out. Remove them from the pot and set aside.
- In the bacon fat, saute the onion for about 8 minutes until onions start to turn golden brown. Raise heat to medium high and add celery, carrots, pepper and garlic. Saute for 2 minutes more then add oregano, thyme and red chili flakes.
- Stir in zucchini and tomatoes and cook for a 5 minutes.
- Stir in chicken stock, wine, vinegar, Worcestershire sauce and bay leaves. Add gizzards, let the mixture come up just to a soft boil and mmediately reduce heat to low and cover.
- Let slowly simmer for 2-1/2-3 hours, stirring occasionally. Check in periodically to make sure that all the gizzards are submerged and that the mixture is not boiling.
- When the meat is very tender, serve the stew in individual bowls topped with crumbled bacon and parsley.
Enjoy!