Pomidorowa z kurczakiem i oliwkami
Nudna pomidorowa?! Nie! Dziś będzie nowa odsłona pomidorowej – z kurczakiem, marchewką, oliwkami, bazylią, makaronem i żółtym serem. Czujecie ten smak? Jest naprawdę pyszna.
Zupa pomidorowa z kurczakiem i oliwkami składniki:- 1l bulionu drobiowego (250g mięsa z kurczaka)
- 4 pomidory
- 0,5l przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 100g oliwek zielonych
- garść świeżych liści bazylii
- oliwa
- sól, pieprz
- 150g drobnego makaronu
- ser żółty
Gotuję bulion z kurczakiem i marchewką.
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie, wyciskam czosnek i podsmażam chwilę z cebulą.
Mięso z bulionu kroję w kostkę.
Do bulionu dodaję przecier pomidorowy, cebulę, czosnek i mięso, posiekane oliwki i marchewkę.
Pomidory obieram ze skóry, kroję w kostkę, wrzucam do zupy.
Gotuję wszystko kilka minut.
W osobnym garnku gotuję makaron al dente.
Podaję z makaronem i startym żółtym serem.