Pomarańczowe ciasto ze świeżą żurawiną
Może nie jest to tradycyjne ciasto na Wigilię, ale moim zdaniem świetnie pasuje.
115 g masła
200 - 220 g białego cukru
skórka i sok z 1 pomarańczy (sok użyję do lukru)
2 duże jajka
łyżka Grand Marnier
ok. 350 g żurawiny - mrożonej albo świeżej - może być też borówka
200 g mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia żurawiny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
spora szczypta soli
ok. 180 g cup kwaśnej śmietany
Zaczęłam od utarcia masła z cukrem i skórką pomarańczową. Trzeba to zmiksować na puszystą masę. Następnie dodałam jajka - stopniowo - jedno po drugim. Dokładnie wymieszałam.
Mąkę, sól i proszek wymieszałam w sporej misce.Następnie suche składniki dodawałam do masy na przemian ze śmietaną. Musi powstać gładka masa - bez grudek. Na koniec dodałam Grand Marnier. Wymieszałam.
Na koniec dodałam żurawinę, którą wcześniej wymieszałam z jedną łyżką mąki.
Masę przelałam do sporej formy - ja użyłam chlebowej - wysmarowanej masłem (albo olejem) i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam godzinę i 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przestudzone ciasto posmarowałam lukrem zrobionym z cukru-pudru i soku z pomarańczy. Można też dodać trochę likieru Grand Marnier.