Pomarańczowe ciasto ze świeżą żurawiną

Pomarańczowe ciasto ze świeżą  żurawiną

Może nie jest to tradycyjne ciasto na Wigilię, ale moim zdaniem świetnie pasuje.

Zdjęcie - Pomarańczowe ciasto ze świeżą  żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

115 g masła

200 - 220 g białego cukru

skórka i sok z 1 pomarańczy (sok użyję do lukru)

2 duże jajka

łyżka Grand Marnier

ok. 350 g żurawiny - mrożonej albo świeżej - może być też borówka

200 g mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia żurawiny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

spora szczypta soli

ok. 180 g cup kwaśnej śmietany

Zaczęłam od utarcia masła z cukrem i skórką pomarańczową. Trzeba to zmiksować na puszystą masę. Następnie dodałam jajka - stopniowo - jedno po drugim. Dokładnie wymieszałam.

Mąkę, sól i proszek wymieszałam w sporej misce.Następnie suche składniki dodawałam do masy na przemian ze śmietaną. Musi powstać gładka masa - bez grudek. Na koniec dodałam Grand Marnier. Wymieszałam.

Na koniec dodałam żurawinę, którą wcześniej wymieszałam z jedną łyżką mąki.

Masę przelałam do sporej formy - ja użyłam chlebowej - wysmarowanej masłem (albo olejem) i wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekłam godzinę i 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Przestudzone ciasto posmarowałam lukrem zrobionym z cukru-pudru i soku z pomarańczy. Można też dodać trochę likieru Grand Marnier.

Kategorie przepisów