Polskie razowe nachos, czyli podpłomyki lub jak kto woli krakersy

Polskie razowe nachos, czyli podpłomyki lub jak kto woli  krakersy

Zachciało mi się wczoraj czegoś zdrowego do podgryzania zamiast czipsów czy paluszków. Myślałam najpierw o paluszkach chlebowych, ale za dużo z nimi było roboty.
Na blogu Liski (tutaj) znalazłam przepis na razowe krakersy. Przypominają mi one czasy dzieciństwa, kiedy Mama na piecu piekła "podpłomyki" z cienko rozwałkowanego ciasta na pierogi :-)
Postanowiłam zrobić takie, tylko w kształcie nachos, tak żeby wygodniej maczało się je w dipach i smakowe :-)
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowanium najwięcej czasu zajęło mi wycinanie z niego trójkątów (nie zawsze idealnych).

Krakersy

Składniki: Zdjęcie - Polskie razowe nachos, czyli podpłomyki lub jak kto woli  krakersy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej (graham typ 1850),
+ dodatkowo mąka do podsypywania ciasta,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 170 g wody (dałam zimną przegotowaną),
- pieprz kajeński, papryka słodka, kminek mielony.

Wykonanie:

Piekarnik wstawić na 230 stopni.
Wymieszać w misce mąkę, sól i wodę, zagnieść gładkie miękkie ciasto (jest trochę kleiste), podzielić je na połowę. Jedną połowę odłożyć drugą położyć na stolnicy, macie silikonowej (czymkolwiek płaskim) posypać obficie papryką słodką i ok 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (chyba że lubimy bardzo ostre to większą ilością). Wmieszać przyprawy w ciasto, podsypując mąką (jest kleiste). Podzielić je na 2-3 części, z każdej uformować kulkę i rozwałkować ją na cienki placek o grubość 2 milimetrów, cieńszy nie może być bo będzie się rozwalał. Placki przekrawać radełkiem tak żeby powstały trójkąty. Ukłądać je na macie lub papierze do pieczenia, przełożyć całość na gorącą blachę piekarnikową.
Tak samo postępujemy z odłożoną porcją ciasta, dodając do niej mielony kminek.
Podpłomyki pieczemy ok 5-8 minut. Ja piekłam krótko, zmniejszając temperaturę po chwili do ok 200 stopni dlatego że zaczęły się za mocno przypiekać. Nie można też blachy wkładać pod samą grzałką.
Upieczone "nachosy" studzimy na kratce.

Takie chrupiące przekąski, będą wspaniale smakowały podane z dipami.
Ponieważ pomysł przyszedł mi nagle do głowy i okazało się że nie mam bazy do dipu czosnkowego, szybko ugotowałam białą drobną fasolę (dzięki za istnienie szybkowaru :-) w którym niemoczona fasola gotowała się 30 minut).

Dip czosnkowy:
- ugotowana do miękkości fasola biała lub fasola z puszki, Zdjęcie - Polskie razowe nachos, czyli podpłomyki lub jak kto woli  krakersy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 1 duży ząbek czosnku,
- olej lub oliwa,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny.
Fasolę z czosnkiem miksujemy w blenderze na gładką masę dodając do niej olej, do smaku sok z cytryny i przyprawy.

Dip pomidorowy:
- 1 duży pomidor,
- 1 małą cebula,
- sól, pieprz.
Pomidora "filetujemy" ze skóry, wyjmujemy pestki (zjadamy), miksujemy go z cebulą i przyprawami.

Ostudzone podpłomyki, krakersy maczamy w dipach i zjadamy :-) 

Zdjęcie - Polskie razowe nachos, czyli podpłomyki lub jak kto woli  krakersy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Polskie razowe nachos, czyli podpłomyki lub jak kto woli  krakersy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów