Półkruche ciasto z wiśniami i bezą

Półkruche ciasto z wiśniami i bezą

Zwykle wykorzystuję ten przepis robiąc szarlotkę, tym razem postanowiłam zastąpić jabłka wiśniami. Wyszła całkiem smaczna kombinacja - maślane ciasto, kwaskowate wiśnie i słodka beza bardzo do siebie pasują :)

przepis ze starego zeszytu

 

Zdjęcie - Półkruche ciasto z wiśniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

szklanka = 250 ml

 Składniki (na formę o wymiarach 30x25 cm):

ciasto :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany (zwykle używam 18%)

beza :

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • 1 kg wiśni
  • 1 łyżka bułki tartej

 

Wiśnie wydrylować, odsączyć z soku na sitku.

Mąkę posiekać razem z masłem. Dodać cukier, dalej siekać. Wsypać proszek do pieczenia, dodać żółtka i śmietanę - zagnieść ciasto. 1/4 ciasta włożyć do woreczka i zamrozić. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (można również wylepić formę ciastem bez wałkowania). Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 215-220°C i podpiec na złoto (ok.15 minut). 

W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.

Podpieczony spód oprószyć bułką tartą, wyłożyć wydrylowane wiśnie, a na nich rozsmarować ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 185-190°C i piec przez ok.30-40 minut, aż ciasto się zarumieni, a beza stanie się chrupka z wierzchu.

Kroić po ostudzeniu.

 

Zdjęcie - Półkruche ciasto z wiśniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Półkruche ciasto z wiśniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów