Polędwiczki z sarny z żurawiną

Polędwiczki z sarny z żurawiną

Zdjęcie - Polędwiczki z sarny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki z sarny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki z sarny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 g polędwiczek z sarny
  • 50 g żurawiny
  • ½ jabłka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso płuczemy i osuszamy. Nacieramy pieprzem i tymiankiem. Na mocno rozgrzany tłuszcz wkładamy polędwiczki i obsmażamy je po kilka sekund z każdej strony. Następnie mięso solimy, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości około 20-30 min.

W tym czasie jabłko kroimy w kosteczkę.

 

Gotowe polędwiczki odkładamy na talerz. Sos po polędwiczkach zlewamy do garnka, dodajemy jabłko i żurawinę oraz cukier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, a jabłko zmięknie.

Podajemy z kuleczkami z ziemniaków.

 

Porada:

Surowe polędwiczki dobrze jest zostawić na noc w zsiadłym mleku, aby mięso skruszało. Na tę ilość mięsa potrzebujemy ok. 400 g zsiadłego mleka.

 

 

Przepis pochodzi z superstyler.pl/kuchnia

Kategorie przepisów