Polędwiczki z sarny z żurawiną
Składniki
- 500 g polędwiczek z sarny
- 50 g żurawiny
- ½ jabłka
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso płuczemy i osuszamy. Nacieramy pieprzem i tymiankiem. Na mocno rozgrzany tłuszcz wkładamy polędwiczki i obsmażamy je po kilka sekund z każdej strony. Następnie mięso solimy, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości około 20-30 min.
W tym czasie jabłko kroimy w kosteczkę.
Gotowe polędwiczki odkładamy na talerz. Sos po polędwiczkach zlewamy do garnka, dodajemy jabłko i żurawinę oraz cukier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, a jabłko zmięknie.
Podajemy z kuleczkami z ziemniaków.
Porada:
Surowe polędwiczki dobrze jest zostawić na noc w zsiadłym mleku, aby mięso skruszało. Na tę ilość mięsa potrzebujemy ok. 400 g zsiadłego mleka.
Przepis pochodzi z superstyler.pl/kuchnia