Podwójnie czekoladowe muffinki pełnoziarniste


Nieduże, ale za to mocno czekoladowe babeczki. Chyba nie ma czekoladożercy, który dałby im się radę oprzeć. Ja nawet nie próbuję i wcinam, aż mi się uszy trzęsą :D

Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 sztuk:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • ok. 50-70 g posiekanej mlecznej czekolady



W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej mniejszej misce wymieszać mokre składniki, czyli: mleko, olej oraz jajka. Następnie mokre składniki przelać do suchych i wymieszać, aż się połączą. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę. Foremki do muffinek (lub papilotki) napełnić ciastem do 7/8 ich wysokości i piec je w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).


Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mocno czekoladowe ciastka

Mocno czekoladowe ciastka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka Spirale
1

Ciasteczka Spirale

Beti Beti
kruche babeczki

Ciastka brownie
1

Ciastka brownie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gofry czekoladowe - najlepsze!
1

Gofry czekoladowe - najlepsze!

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Hit! Ciasteczka brownie

Hit! Ciasteczka brownie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Czekoladowe babeczki na maślance

Czekoladowe babeczki na maślan…

montka montka
cukierenka