Podwójnie czekoladowe muffinki pełnoziarniste
Nieduże, ale za to mocno czekoladowe babeczki. Chyba nie ma czekoladożercy, który dałby im się radę oprzeć. Ja nawet nie próbuję i wcinam, aż mi się uszy trzęsą :D
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- ok. 50-70 g posiekanej mlecznej czekolady
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej mniejszej misce wymieszać mokre składniki, czyli: mleko, olej oraz jajka. Następnie mokre składniki przelać do suchych i wymieszać, aż się połączą. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę. Foremki do muffinek (lub papilotki) napełnić ciastem do 7/8 ich wysokości i piec je w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).