Podudzia z kurczaka marynowane w czerwonej oranżadzie

Podudzia z kurczaka marynowane w czerwonej oranżadzie

Mam dziś dla Państwa pyszny przepis na podudzia kurczaka który jest marynowany w czerwonej oranżadzie a następnie przygotowany podczas duszenia w sosie, nie wiem czy lubicie takie dania ale mam wielką nadzieję że tak ponieważ przepis jest godny polecenia i myślę że każdemu przypadnie do gustu i z chęcią skorzystacie z tego przepisu. Podudzia kurczaka wyróżniają się z pośród mięs dużą charakteryzacją gdzie znajduje się w nim sporo sodu, wody, cholesterolu oraz witaminy A, zawiera również witaminy B1, B2 i niacyny B3 a także wiele wiele innych cennych witamin . Więcej nie będę już Państwa zanudzać ponieważ wszystko co chcemy wiedzieć o mięsie drobiowym a także podudziach znajdziemy wpisując w Google odpowiednią treść

Zdjęcie - PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W CZERWONEJ ORANŻADZIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na podudzia z kurczaka marynowane w czerwonej oranżadzie:

  • 700 g podudzi kurczaka - 4 sztuki,
  • 1,5 szklanki czerwonej gazowanej oranżady,
  • 0,5 łyżeczki czosnku staropolskiego mielonego,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka pikantna,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 3 łyżeczki oleju,
  • 1 szklanka wody przegotowanej,
  • 2 łyżki przyprawy płynnej do zup,
  • 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka suszonych warzyw

 

Przygotowanie podudzii z kurczaka marynowanych w czerwonej oranżadzie:

Początkowo podudzia opłukać w zimnej wodzie a następnie przełożyć na durszlak aby podudzia ociekły z nadmiaru wody w której były płukane, po ocieknięciu wody mięso osuszyć ręcznikiem papierowym do suchości. Gdy mamy już całkowicie osuszone podudzia wtedy należy ponacinać je wzdłuż po skórze aż do kości, przekładając je do miski po czym zalać oranżadą zamoczyć całe mięso uciskać przez chwilę dłońmi aby oranżada wchłonęła w nacięte miejsca i tak w tej oranżadzie pozostawić przez 30 minut

Zdjęcie - PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W CZERWONEJ ORANŻADZIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGdy wyznaczony czas już minie należy całą dodaną oranżadę wylać z mięsa, odsączone mięso przełożyć na durszlak a po ocieknięciu oranżady kolejny raz przełożyć do miski dodając do mięsa wszystkie przyprawy podane w opisie wraz z olejem i całość przypraw dokładnie wmasować w mięso podudzi. Po natarciu mięsa przyprawami odstawić je na 15 minut aby mięso wchłonęło dodane przyprawy, po wyznaczonym czasie mięso przełożyć do dużej patelni i obsmażyć z obu stron na mocno rumiany kolor ( można specjalnie lekko przypalić mięso będzie wtedy smaczniejszy sos )Zdjęcie - PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W CZERWONEJ ORANŻADZIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W CZERWONEJ ORANŻADZIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJak już mamy dokładnie obsmażone z obu stron wszystkie kawałki mięsa z podudzi wtedy wlać szklankę gotowanej wody do miski w której było mięso, zamieszać aby opłukać przyprawę i tą wodę z miski wlać do mięsa dodając do całości przyprawę płynną do zup oraz suszone warzywa i całość dusić na wolniutkim ogniu najpierw pod przykryciem przez 30 minut a następnie przez kolejne 30 minut już bez przykrycia co jakiś czas obracając mięso aby równo się udusiło, w trakcie dodać suszony czosnek niedźwiedzi i dusić do czasu pełnej miękkości mięsa. Na sam koniec duszenia się podudzi w 1/4 szklanki wody przegotowanej letniej rozrobić mąkę wlać do mięsa i zagotować do czasu powstania sosuZdjęcie - PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W CZERWONEJ ORANŻADZIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W CZERWONEJ ORANŻADZIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzygotowane soczyste i delikatne w środku z bardzo mięciutką skórką z zewnątrz podudzia kurczaka w sosie podałam z ziemniakami okraszonymi sosem z mięsa oraz świeżym koperkiem a jako surówka był pomidor malinowy z cebulką w śmietanie a do popicia było zimne prosto z lodówki mleko lecz każdy może zaserwować swój zestaw ja podałam tylko propozycję no i oczywiście życzę SMACZNEGO Zdjęcie - PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W CZERWONEJ ORANŻADZIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W CZERWONEJ ORANŻADZIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W CZERWONEJ ORANŻADZIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W CZERWONEJ ORANŻADZIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W CZERWONEJ ORANŻADZIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W CZERWONEJ ORANŻADZIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Kategorie przepisów