Podpłomyki na zakwasie
Chleb wcale nie musi być okrągły i rumiany, przykładem tego są wszelkiego rodzaju chlebowe podpłomyki. Można je zrobić tylko z mąki, wody i soli jak np. lawasz z patleni, ale także poeksperymentować miksując kukurydze i piekąc ich trójkątną wersję.
Tym razem jednak postawiłam na zakwas i przygotowałam na jego bazie cienkie podpłomyki z patelni. Ich smak jest bogatszy i „bardziej chlebowy”, są naprawdę pyszne. Pomijając czas poświęcony na dokarmianie zakwasu i wyrastanie ciasta, robi się je naprawdę szybko i bezproblemowo
Podpłomyki na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 3 godz. Czas pieczenia: 8 min. Całkowity czas: 3 godz. 8 min. Porcje: 6 Składniki
- 120 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 1,5 łyżeczki soli
- 260 ml letniej wody
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i aktywny zakwas. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy 5 minut. Elastyczne, ale przy tym odrobinę lepkie ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 porcji. Podsypujemy je delikatnie mąką i cienko wałkujemy na placek o średnicy mniejszej niż patelnia.
- Rozgrzewamy patelnię i skrapiamy ją kilkoma kroplami oliwy. Wrzucamy pierwszy podpłomyk i smażymy go po ok. 4 minuty z jednej strony i 4 minuty z drugiej strony. Czynność powtarzamy.
- Placki podajemy z ulubionymi dodatkami np. Smakowitą z masłem.