Podlaskie pierogi ziemniaczane

Podlaskie pierogi  ziemniaczane

Najbardziej lubię pomidorówkę z ryżem, zwykłą kartoflankę, zupę maslankową i czosnkową, pierogi z serem i szczypiorem, placki ziemniaczane z cebulą, zalewajkę z duzą ilością ziemniaków, pastę z makreli, jajka z majonezem i szczypiorem...Najbardziej lubię proste jedzenie. Owszem wprost przepadam za łososiem,czarnymi oliwkami, daniami z fetą, owocami morza ale gdyby tak postawono przede mną talerz zwykłych, skromnych ziemniaczanych pierogów polanych zeszkloną cebulką i jakieś wykwintne danie, wybrałabym to pierwsze. Pierogi ziemniaczane niby nic, a przepyszne! Najlepiej smakują podsmażone, np. z cebulką zeszkloną posypaną vegetą. Przepis znalazlam w książce O. Kazimierza Józefa Kmaka O. Cist. "Klasztorne specjały". Bardzo gorąco polecam!

Zdjęcie - Podlaskie pierogi  ziemniaczane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

ciasto:

1/2 kg mąki

1 jajo (niekoniecznie)

łyżka roztopionego masła lub oleju

szklanka gorącego mleka lub wody (używam mleka koziego)

duża szczypta soli

farsz:

1 kg ziemniaków

2 duże cebule

sól, pieprz

ew. ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek, oregano

troche tłuszczu do smażenia

 

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać olej lub masło, sól, powoli wlewać gorące meko lub wode, zamieszać nożem. Możemy również dodać jajko lub trochę wiecej wody czy mleka. Wyrobić ciasto - ma być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu powinny być widoczne wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. włożyć ciasto w woreczek foliowy, pozostawić na pół godziny, a następnie rozwałkować.

Przyrządzić farsz: ziemniaki zetrzeć jak na placki i przesmażyć z cebulą na tłuszczu, doprawić do smaku solą i pieprzem i ew. ziołami. Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej, posolonej  wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez chwilę i wyjąc łyżką cedzakową. Mozna podać od razu po ugotowaniu, np. z podsmażopną cebulką, ale znacznie lepsze są podsmażone

Smacznego!

Kategorie przepisów