Pochwała prostoty - sałatka z pomidorów
Tym razem będzie bardzo banalnie, bo zapewne wielu z Was już nie raz przygotowało swoją własną sałatkę z pomidorów. Ja taką sałatkę robię już od dawna, jednak nigdy nie poświeciłam jej choćby małej notki na blogu. Nadrabiam więc zaległości. Sałatka ma zaledwie kilka składników, jednak w smaku wcale nie jest nijaka. Czosnkowa grzanka i bazylia nadają jej charakteru. Ja lubię taka prosta sałatkę zjeść ot tak po prostu, ale świetnie nadaje się też jako dodatek do dań z grilla. Korzystajmy więc z ciągle pięknego lata i różnorodności pomidorów. Do jej przygotowanie możemy użyć jednego gatunku pomidorów, ale myślę, że jeszcze fajniejsza jest gdy wykorzystamy rożne ich odmiany.
Sałatka z pomidorów z grzanką czosnkową składniki
- 2 pomidory malinowe
- 2 pomidory żółte
- 2 pomidory san marzano
- 1 mała czerwona cebula
- mini mozzarella - około 10 kulek
- bagietka czosnkowa (użyłam gotowej)
- 2 gałązki bazylii
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól, pieprz
wykonanie: Grzankę przygotowujemy w piekarniku. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia i kroimy na większe kawałki. Pomidory kroimy na większą kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy przekrojone na pół kulki mozzarelli, posiekaną cebulkę oraz porwane listki bazylii. Przygotowujemy dresing z oliwy i octu winnego. doprawiamy sola i pieprzem. dodajemy do pomidorów. Na końcu dokładamy grzanki. Delikatnie mieszamy.
Uwaga: Im dłużej sałatka stoi tym więcej wody puszczają pomidory, a grzanki robią się bardziej rozmiękłe.