Pleśniak

Pleśniak

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ciasto, które w moim notesie z przepisami jest od niepamiętnych czasów. Jak się okazało, ulubione B. Co prawda On je zna pod nazwą "królewskie", ale dla mnie zawsze będzie to pleśniak.
Najczęściej piekę z półtorej porcji, bo za szybko znika :) Polecam użyć mało słodkich powideł śliwkowych lub kwaśnego dżemu, dzięki temu ciasto nie będzie przesłodzone.

SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 26 cm)

  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • powidła, dżem


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka, połowę cukru i cukier waniliowy. Szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Wszystkie części ciasta odstawić na godzinę do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć jedną część jasnego ciasta. Na to powidła, a następnie zetrzeć ciasto z kakao. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, wyłożyć na ciemne ciasto. Wierzch- ostatnia warstwa jasnego ciasta.
jasne ciasto powidła ciemne ciasto ubita piana jasne ciasto
Piec w temperaturze 180 C (termoobieg) 40-45 minut.
Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów