Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego

Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego

Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami dziadka Antoniego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. cukru
  • 5 jaj
  • 250 g margaryny PALMA
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 500-700 g jabłek lub 1 szkl. przecieru jabłkowego

Przygotowanie Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Posiekaj z margaryną. Dodaj żółtka, pół szklanki cukru i wyrób szybko ciasto. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj i przełóż na blaszkę. Pozostałe ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao i wyrób ciasto. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój i upraż na małym ogniu. Możesz dodać cynamon i goździki. Zostaw do przestudzenia. W tym czasie ubij pianę z białek z 1 szklanką cukru. Przestudzone jabłka rozłóż na cieście. Schłodzone jasne ciasto zetrzyj na tarce jarzynówce bezpośrednio na jabłka. Na starte ciasto wyłóż pianę z białek, a na nią zetrzyj ciemne ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz ok. 45-50 min.

Zamiast jabłek możesz uprażyć rabarbar lub użyć powideł śliwkowych.

 

Historia przepisu z szuflady dziadka Antoniego:

"W naszym domu specem od ciast był dziadek Antoni! Jadąc do niego zawsze można było liczyć na ciasto z jabłek z jego sadu i oczywiście swojską naleweczkę!"

 

 

 

Kategorie przepisów