Płatki fiołków ucierane z cukrem

Płatki fiołków ucierane z cukrem

Od dawna mnie korciło , żeby zrobić fiołki w cukrze. Pięknie wyglądają jako dekoracja tortów i deserów. Jest z tym trochę zabawy, bo każdy kwiatek trzeba zanurzyć w białku, potem oprószyć cukrem - a na koniec dobrze wysuszyć.

Trzeba poświęcić na to sporo czasu. I właśnie tego czasu mi zabrakło, kiedy niedawno dostałam sporą garść fiołków - nieskażonych, rosnących z dala od ulicy - czyli nadających się do jedzenia. Koniecznie chciałam spróbować, jak smakują fiołkowe przetwory, więc postanowiłam zrobić eksperyment i przygotować je tak, jak przygotowuje się płatki róży cukrowej - czyli utrzeć z cukrem.

Najpierw musiałam pozbyć się łodyżek i szypułek. Czułam się jak barbarzyńca obskubując płatki - szkoda mi było niszczyć coś tak delikatnego. Później utarłam je z cukrem i zapakowałam do słoiczka. Teraz fiołkowy przecier czeka na swoją wielką chwilę - może zrobię krem z jego dodatkiem ... mam nadzieję, że kolor i aromat się utrzyma :)

 

Zdjęcie - Płatki fiołków ucierane z cukrem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki [ na miniporcję ;) ] :

  • 10 g płatków fiołków [ bez łodyżek i szypułek ]
  • 20 g drobnego cukru
  • kilka kropli soku z cytryny lub kilka kryształków kwasku cytrynowego


Płatki fiołków wrzucić do kamiennej lub szklanej miski [ idealna byłaby makutra ]. Zasypać cukrem i ucierać drewnianą pałką aż do uzyskania jednolitej masy.

Do utartej masy dodać sok z cytryny/ kwasek - dokładnie rozetrzeć.

Utartą masę fiołkową przełożyć do wyparzonego słoiczka i zakręcić.

 

Zdjęcie - Płatki fiołków ucierane z cukrem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepis dołączam do akcji "Klub Kwiatożerców"

Zdjęcie - Płatki fiołków ucierane z cukrem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów