Placuszki ziołowe z łososiem i kiełkami jarmużu

Placuszki ziołowe z łososiem i kiełkami jarmużu
Zdjęcie - Placuszki ziołowe z łososiem i kiełkami jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placuszki ziołowe z łososiem i kiełkami jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placuszki ziołowe z łososiem i kiełkami jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placuszki ziołowe z łososiem i kiełkami jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 50 g łososia wędzonego na zimno
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju Kujawski z oregano, pomidorami i cebulą
  • 1 jajko
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ⅛ łyżeczki czarnego pieprzu
  • kiełki jarmużu do dekoracji
Przygotowanie

Szczypiorek drobno siekamy.


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pieprz, szczypiorek, oregano, czosnek niedźwiedzi i ostrą paprykę w proszku. Wlewamy mleko, wbijamy jajko, mieszamy do połączenia.


Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy.


Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik.


Placuszki przekładamy na dwa talerze. Na każdy nakładamy porcję śmietany i łososia. Dekorujemy kiełkami jarmużu.


Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl


Kategorie przepisów