Placuszki gryczane z jabłkami i owocami goji
Kolejna propozycja na placki / racuchy/ z jabłkami , tym razem z mąki grycznej.
Delikatne i pulchne ...........w towarzystwie miodowych jabłek i owoców goji wygladają i smakują wyśmienicie.
Składniki:
- 250 g ricotty
- 1 jajo
- 3 pełne łyżki mąki gryczanej
- ok. 6-8 łyżek mleka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 4 jabłka
- 2 łyżki owoców goji
- 3 łyżki miodu/ u mnie cytrynowy/
Wykonanie: nadzienie: -Jabłka obrać i pokroić w ósemki. -Przełożyć do rondelka , podlać niewielką ilością wody /na dno/ i poddusić do miękkości/ w razie potrzeby uzupełnić wodą/. -Miękkie, ale nie rozgotowane jabłka polać miodem, posypać owocami goji i podgotować jeszcze kilka minut. -Rondelek przykryć i odstawić. placuszki:
-Ricottę przełożyć do miski i połączyć z jajkiem / wymieszać drewnianą łyżką/. -Dodać pozostałe składniki regulując odpowiednią gęstość ciasta mlekiem. -Na rozgrzaną patelnię teflonową , posmarowaną niewielką ilością oleju , kłaść łyżką niewielkie kupki ciasta i formować okrągłe placuszki / grubość i wielkość placuszków jest zupełnie dowolna/. -Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki umieścić na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym .
-Jeszcze ciepłe przełożyć na talerzyki i podawać z miodowymi jabłkami i owocami goji.