Placki ziemniaczane

Oto swojskie danie na sobotę, przygotowania zajmują zaledwie pół godziny i później zostaje już to mniej przyjemne dla mnie zadanie jakim jest smażenie. Ubrania, włosy, kot, Marek wszystko przechodzi zapachem smażonego tłuszczu. Dlatego właśnie warto maksymalnie skrócić czas tego procesu. Warto jest wlać dużo oleju do smażenia, tyle aby można było ten rodzaj obróbki określić smażeniem w głębokim tłuszczu. Jest kilka zalet takiego sposobu smażenia nad smażeniem w cienkiej warstwie. Mianowicie jedzenie smażone w głębokim tłuszczu nie absorbuje jego tak dużo, ponieważ czas obróbki jest znacznie krótszy. Można też po zakończeniu smażenia postąpić jak to w telewizorze pokazują często w programach kulinarnych - odsączyć potrawę na papierowych ręcznikach. Ja jednak jestem na to zbyt leniwa i od razu zjadam te złociste, chrupiące kotleciki - z cukrem lub bez cukru, co za różnica, to co naprawdę piękne jest też dobre bez ozdóbek i odzienia....

Oto wersja podstawowa placów ziemniaczanych, wspaniała jak widać na zdjęciu. Wszelkie inne dodatki, które mogą zmienić smak to: podsmażone grzyby i warzywa dodane do surowej masy ziemniaczanej (wersja wytrawna) lub rodzynki i inne takie tam (wersja na słodko). Znacie może placek po węgiersku, czyli placek ziemniaczany z gulaszem? Oczywiście kuchnia węgierska nie zna placka po węgiersku - co za niespodzianka. Podobnie jak kuchnia grecka nie ma pojęcia o istnieniu ryby po grecku lub kuchnia meksykańska chilli con carne. W związku z powyższym polecam "czystą formę":

Dla 4 osób:
- 6 średnich ziemniaków (szczególnie pyszne są młode),
- 1 duża cebula,
- 2 jajka,
- około 10 dag mąki, czyli tak około 5 łyżek,
- 1 płaska łyżeczka soli (może zdrowiej jednak trochę mniej),
-dla wersji pikantnej można dodać również pieprz

  1. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Niektórzy wolą na dużych oczkach, ale ja do nich nie należę.

  2. Wbijamy 2 jajka i mieszamy, solimy i dodajemy mąkę i mieszamy.

  3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Proste jak 1,2,3 i zajmuje to w sumie jakieś 40 minut, po których można już jeść pierwszą trójkę placków:

Przepisy z tych kategorii

Placki ziemniaczane
2

Placki ziemniaczane

Kakunia Kakunia
.: wiedźmowe gotowanie :.

Placki ziemniaczane
5

Placki ziemniaczane

Laura Laura
Cafe Babilon

PLACKI ZIEMNIACZANE ZE ŚMIETANĄ I CUKREM
9

PLACKI ZIEMNIACZANE ZE ŚMIETAN…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Placki  ziemniaczane
9

Placki ziemniaczane

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki smażone z fasolką szparagową i papryką
1

Ziemniaki smażone z fasolką sz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Rurki z dżemem i kokosową masą twarogową
1

Rurki z dżemem i kokosową masą…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Coleslaw z sosem farmerskim

Coleslaw z sosem farmerskim

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą

Sałatka z kaszą jaglaną, piecz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z makaronem ryżowym
2

Sałatka z makaronem ryżowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square