Placki ziemniaczane z cukinią i jogurtem czosnkowym
Postanowiłam nadrobić zaległości w akcji cukiniowej.W placuszkach tych wykorzystałam jedno z moich ulubionych połączeń, czyli cukinia -tymianek.
Składniki:
5 średnich ziemniaków (startych)
1 mała cukinia (startych)
2 łyżki świeżego tymianku
4 łyżki mąki groszkowej (z ciecierzycy)
sól i pieprz do smaku
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Ziemniaki, cukinię, tymianek i mąkę groszkową wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzany na patelni olej wykładać łyżką placuszki. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Do jogurtu wycisnąć przez praską ząbek czosnku i wsypać szczyptę soli. Tak przygotowanym jogurtem polewać osączone wcześniej na papierowym ręczniku placki. Z podanej ilości składników wychodzi 10 placuszków.