Placki z dyni z fetą i koperkiem

Placki z dyni z fetą i koperkiem

Najlepsze placki z dyni w wersji wytrawnej! Dynia cudownie smakuje z dodatkiem słonego sera feta i koperku. Do placków używam najbardziej popularnej i najłatwiej dostępnej dyni hokkaido, która świetnie smakuje i na słodko i na słono, nadaje się do gotowania, pieczenia i smażenia i ma cudowny, intensywnie pomarańczowy miąższ. W tym przepisie wystarczy surową zetrzeć na tarce i dodać pozostałe składniki. Nie trzeba jej wcześniej piec. Przypominam też podstawowy przepis na placki z dyni, które można podać również na słodko, na przykład z powidłami śliwkowymi – klik.


Zdjęcie - Placki z dyni z fetą i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PLACKI Z DYNI Z FETĄ I KOPERKIEM
(ok. 15 sztuk)


Składniki :
500 g dyni hokkaido
2 duże jajka
3 łyżki mąki pszennej
60 g sera feta (2 czubate łyżki)
1 łyżka posiekanego koperku

Dodatkowo :
olej do smażenia


Jak zrobić placki z dyni z fetą i koperkiem :
Dynię pozbawić nasion i obrać. Zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajka, wymieszać. Dodać mąkę ponownie wymieszać. Na koniec dodać pokruszony ser feta i posiekany koperek, delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju, smażyć małe placki (1 łyżka = 1 placek) na rumiano z obu stron, po około 2-3 minuty z każdej strony. Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Kategorie przepisów