Placki z cukinii i marchewki z sosem jogurtowo-ziołowym

Proste placuszki z cukinii z dodatkiem marchewki, podane z sosem ziołowym na bazie jogurtu naturalnego. Pyszne! W sam raz na lekki, letni obiad lub kolację. Będzie do nich pasował również sos czosnkowy lub tzatziki.

1 cukinia (ok. 350 g )
1 marchewka
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
- Sos jogurtowo-ziołowy :
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól, pieprz
- Marchewkę obrać. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dokładnie odsączyć, najlepiej brać trochę warzyw w dłonie i mocno ściskać.
- Dodać jajko, wymieszać, dodać mąkę i po szczypcie soli i pieprzu, ponownie wymieszać.
- Na rozgrzanym oleju smażyć małe placki (1 łyżka warzyw na 1 placek), po 2-3 minuty z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Przygotować sos : wymieszać razem jogurt naturalny, majonez, wyciśnięty ząbek czosnku, natkę pietruszki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.