Placki z borówkami

Masz ochotę na szybkie, letnie śniadanie? Usmaż puszyste placki z borówkami – ciasto z kilku podstawowych składników, garść owoców, kilka minut na patelni i aromatyczne placuszki gotowe. Idealne na poranek lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Zobacz tez PRZEPIS NA PLACKI BANANOWE.
Placki z borówkami
Porcje 20 placków
Składniki na placki z borówkami:
-
200 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki cukru
-
1 duże jajko
-
250 ml mleka
-
2 łyżki oleju
-
250 g borówek
- Dodatkowo :
-
olej do smażenia
-
miód/syrop kolonowy
Przygotowanie placków z borówkami:
- W misce umieścić jajko, mleko i olej, lekko roztrzepać trzepaczką rózgową.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Dodać borówki, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, nakładać ciasto po 1 łyżce na placek. Smażyć z obu stron na złoto. Podawać z miodem lub syropem klonowym.