Placki z borówkami

Placki z borówkami

Masz ochotę na szybkie, letnie śniadanie? Usmaż puszyste placki z borówkami – ciasto z kilku podstawowych składników, garść owoców, kilka minut na patelni i aromatyczne placuszki gotowe. Idealne na poranek lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Zobacz tez PRZEPIS NA PLACKI BANANOWE.

Zdjęcie - Placki z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placki z borówkami

Porcje 20 placków

 

Składniki na placki z borówkami:

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki cukru

  • 1 duże jajko

  • 250 ml mleka

  • 2 łyżki oleju

  • 250 g borówek

  • Dodatkowo :
  • olej do smażenia

  • miód/syrop kolonowy

Przygotowanie placków z borówkami:

  • W misce umieścić jajko, mleko i olej, lekko roztrzepać trzepaczką rózgową.
  • Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
  • Dodać borówki, wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, nakładać ciasto po 1 łyżce na placek. Smażyć z obu stron na złoto. Podawać  z miodem lub syropem klonowym.

Kategorie przepisów