Placki pełnoziarniste z bananem (Małpie placki)



Składniki: 1 ½ szklanki drobnej mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
2 jaja
4 łyżkioleju rzepakowego
2 szklanki kefiru lub maślanki
1 nieduży dojrzały banan
1 łyżka soku z cytryny
1 ½ łyżki kakao
Dodatkowo jogurt waniliowy
borówki lub jagody
sos malinowy
banany lub inne owoce do podania
Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać razem. Jajka roztrzepać z kefirem, połączyć z olejem. Banana rozgnieść z sokiem cytrynowym na miazgę. Mokre składniki i banana dodać do suchych chwilę zmiksować (najłatwiej w malakserze) do połączenia. Ciasto na placki podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię (jeżeli trzeba posmarować cienką warstwą oleju) nakładać porcje ciasta. Na jedną „małpkę” potrzebujemy 1 większy placek, 1 średni i 2 małe. Smażyć kilka minut na średniej mocy/ogniu z obu stron na rumiano. Po usmażeniu wszystkich placków ułożyć i udekorować jak na zdjęciu. Podawać z dodatkową porcją owoców i serkiem waniliowym.
Smacznego!