Placki pełnoziarniste z bananem (Małpie placki)

Placki pełnoziarniste z bananem (Małpie placki)
Zdjęcie - Placki pełnoziarniste z bananem (Małpie placki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki pełnoziarniste z bananem (Małpie placki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Małpie placki z bananem W sumie wszystko co istotne jest w tytule. Mogę dodać jeszcze, że placki najlepsze są od razu po przygotowaniu. Pomimo dodatku mąki pełnoziarnistej są dość puszyste. Nie mają też "trocinowego" posmaku, na jaki czasami skarżą się moje dzieci. (Tak na marginesie, to zastanawiam się skąd oni wiedzą jak smakują trociny...) Moje Małpiszonki po prostu te placki uwielbiają. To dla nich comfort food w zdrowym wydaniu. Jest to trochę zmodyfikowany przepis, który pokazywałam Wam tutaj- klik. Polecam na poprawę nastroju małym i tym nieco większym też. :)

Składniki: 1 ½ szklanki drobnej mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
2 jaja
4 łyżkioleju rzepakowego
2 szklanki kefiru lub maślanki
1 nieduży dojrzały banan
1 łyżka soku z cytryny
1 ½ łyżki kakao
Dodatkowo jogurt waniliowy
borówki lub jagody
sos malinowy
banany lub inne owoce do podania

Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać razem. Jajka roztrzepać z kefirem, połączyć z olejem. Banana rozgnieść z sokiem cytrynowym na miazgę. Mokre składniki i banana dodać do suchych chwilę zmiksować (najłatwiej w malakserze) do połączenia. Ciasto na placki podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię (jeżeli trzeba posmarować cienką warstwą oleju) nakładać porcje ciasta. Na jedną „małpkę” potrzebujemy 1 większy placek, 1 średni i 2 małe. Smażyć kilka minut na średniej mocy/ogniu z obu stron na rumiano. Po usmażeniu wszystkich placków ułożyć i udekorować jak na zdjęciu. Podawać z dodatkową porcją owoców i serkiem waniliowym.
Smacznego!

Kategorie przepisów