Placki bananowe
Proste, smaczne placki bananowe, które można przygotować na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację. Są dość sycące i dodają energii. Robi się je błyskawicznie! Świetnie smakują z syropem klonowym. Pokochają je i dzieci i dorośli :)
PRZEPIS NA PLACKI BANANOWE (7 sztuk)
Składniki :
1 duży dojrzały banan
1 jajko
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżka mleka
Dodatkowo : olej do smażenia syrop klonowy dżem
Jak zrobić placki bananowe : Do miski wbić jajko, rozmącić widelcem. Dodać obranego banana, rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkiem. Dodać pozostałe składniki : mąkę, cynamon, sodę i mleko. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta. Smażyć na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z syropem klonowym lub ulubionym dżemem.