Placek z owocami leśnymi i orzechową kruszonką

Placek z owocami leśnymi i orzechową kruszonką
Zdjęcie - Placek z owocami leśnymi i orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek z owocami leśnymi i orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • owoce leśne – maliny, jagody, jeżyny – 350 g
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 ml oleju Oliwier
  • szczypta soli
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g orzechów włoskich
Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Orzechy miksujemy krótko. Mieszamy z cukrem pudrem, 40 g mąki pszennej i 30 ml oleju. 

Powstałą kruszonkę pieczemy około 10-15 minut, na złoty kolor.


Foremkę o średnicy 20 cm smarujemy łyżką Oliwiera i oprószamy lekko cukrem. Przesypujemy owoce do formy.


2 jajka, mleko, 60 g mąki pszennej cukier oraz sól miksujemy w blenderze na gładką i napowietrzoną masę, przypominającą ciasto naleśnikowe.


Zalewamy ciastem owoce i pieczemy około 40 minut lub do momentu aż placek się zarumieni.


Placek podajemy lekko ciepły lub w temperaturze pokojowej, posypany orzechową kruszonką.

Kategorie przepisów