Placek jabłkowy na Chanukę

W tym roku Chanuka idealnie "przecina się" z Bożym Narodzeniem - zaczyna 20 grudnia a kończy 28. Znalazłam idealne, moim zdaniem, ciasto na te okoliczność - Babette Friedman’s Apple Cake. Nie mam pojęcia kim była Babette, ale ciasto jest rewelacyjne. Znalazłam je na kilku blogach, ale na tym na początku.

 Zdjęcie - Placek jabłkowy na  Chanukę  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placek jabłkowy na  Chanukę  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

225 g masła w temperaturze pokojowej

230 g cukru - dałam mniej, ok 200 g

1/8 łyżeczki soli

2 spore jajka

315-320 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jabłka

łyżeczka tartego imbiru

calvados albo jabłkowe brandy - ok 1/2 łyżeczki (można zastąpić sokiem jabłkowym)

cynamon

Jabłka obrałam i pokroiłam w plastry - dodałam łyżkę cukru i cynamon. Starłam do tego łyżeczkę imbiru i wymieszałam. Odstawiłam żeby się "przegryzło".

W dużej misce utarłam masło z cukrem i solą na puszystą masę. Dodałam po kolei jajka. W osobnej misce wymieszałam suche składniki i stopniowo dodałam do masy jajeczno-maślanej. Utarłam na gładką masę - powinna być dość gęsta, ale jeśli jest za gęsta to można dodać odrobinę soku jabłkowego albo pomarańczowego.

Część plastrów jabłka pokroiłam na małe kawałki i dorzuciłam do masy - wymieszałam delikatnie łyżką i całość przelałam do tortownicy wyłożonej pergaminem i wysmarowanej olejem. Na wierzchu ułożyłam resztę plastrów jabłka.

Tortownicę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około godzinę. Ciasto jest gotowe, kiedy wetknięty weń patyczek wyjdzie suchy.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy