Placek drożdżowy z rodzynkami babci Marty

Placek drożdżowy z rodzynkami babci Marty
Zdjęcie - Placek drożdżowy z rodzynkami babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek drożdżowy z rodzynkami babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek drożdżowy z rodzynkami babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek drożdżowy z rodzynkami babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek drożdżowy z rodzynkami babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek drożdżowy z rodzynkami babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek drożdżowy z rodzynkami babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek drożdżowy z rodzynkami babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek drożdżowy z rodzynkami babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek drożdżowy z rodzynkami babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek drożdżowy z rodzynkami babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 0,5 kg mąki
  • 200 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 4 płaskie łyżki masła lub margaryny PALMA
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • rodzynki i opcjonalnie inne bakalie, np. skórka pomarańczowa
  • skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie

Mąkę przesiej do miski, zrób dołek, wkrusz do niego drożdże, posyp łyżeczką cukru, zalej połową porcji lekko podgrzanego mleka i lekko wymieszaj z częścią mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na kwadrans. W tym czasie sparz cytrynę i zetrzyj z niej skórkę. Tłuszcz podgrzej z resztą mleka. Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości na ok. 25 - 30 minut. Wyłączony, zamknięty piekarnik jest idealnym miejscem na wyrastanie ciasta drożdżowego :-) Następnie zagnieć ciasto ponownie i rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na kwadrat o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Posmaruj delikatnie tłuszczem, np. olejem, posyp równomiernie bakaliami i zwiń w roladę. Ostrym nożem oprószonym mąką pokrój w plastry grubości ok. 1 cm i ułóż w foremce. Wierzch możesz posmarować wodą i posypać bakaliami. Piecz ok. 20 - 30 minut w 180 st. C.

Zamiast masła lub margaryny możesz użyć oleju Kujawskiego do smażenia, natomiast jajko możesz zastąpić 2 łyżkami puree z pieczonej dyni lub jabłka, pamiętaj tylko, aby zmniejszyć ilość dodawanego cukru.

Kategorie przepisów