Pizza z tuńczykiem i szpinakiem na cieście pełnoziarnistym
Kolejna wersja pizzy na cieście pełnoziarnistym, ostatnio naszym ulubionym.
Pizza z tuńczykiem i szpinakiem na cieście pełnoziarnistym
Przepis na dużą blachę z kuchenek (taką ok. 35cm x 35cm) lub dwie okrągłe blaszki o średnicy 36 cm. Jeśli chcecie bardzo grube ciasto, zróbcie z podwójnej porcji składników.
Na ciasto:
- ½ kg mąki pełnoziarnistej (używam Lubelli)
- 1 paczka suchych drożdży (7 g)
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek)
Na wierzch (ilość zależy od waszego smaku, podaję orientacyjnie):
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- cebula biała
- pomidory (2 na sos, 2 do pokrojenia w plastry)
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oregano
- ser żółty (ja dałam jeszcze pleśniowy)
Opcjonalnie na wierzch można jeszcze dodać:
- papryka czerwona
- pieczarki (4-5 dużych sztuk)
Wymieszać ze sobą składniki na ciasto (można dodać trochę oregano) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut - 1 godzinę.
Przygotować składniki na wierzch: część pomidorów, umyte (i obrane, jeśli są stare) pieczarki pokroić na plastry, umytą paprykę pokroić w kostkę, obraną cebulę - w piórka.
Tuńczyka wyjąć z puszki i odsączyć, "podziabać" widelcem. Szpinak przełożyć na patelnię, dodać łyżkę oliwy lub masła i rozmrażać na wolnym ogniu. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli.
Pozostałą część pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub w robocie kuchennym, dodać sól, pieprz i oregano do smaku.
Blachę wysmarować oliwą, rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę (ja nie wałkuję, tylko ugniatam palcami). Na bokach pozostawiamy „rant” z ciasta – można w niego zawinąć ser żółty. Zostawić ciasto jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).
Nałożyć wszystkie dodatki, oprócz sera. Ser zetrzeć na tarce i odłożyć do miseczki.
Piec w 190’c ok. 20 minut (na pieczeniu "od dołu"), następnie nałożyć szybko ser i piec jeszcze ok. 10 minut (pieczenie "góra-dół") – ranty ciasta powinny być z wierzchu lekko twarde i wydawać głuchy odgłos, gdy w nie postukamy.