Pizza z szynką bresaola, bakłażanem i orzeszkami pinii
Jeszcze przed Wielkanocą zakupiłam na próbę małą paczuszkę bresaoli, czyli włoskiej wędliny wołowej. Tak nam posmakowała, że później dokupiłam jeszcze jedną :) Ta druga porcja wylądowała na smakowitej pizzy z mozzarellą i bakłażanem. Całość wzbogaciły orzeszki piniowe, rozmaryn oraz odrobina skórki z cytryny, które nadały fantastycznego i wyjątkowego smaku. Polecamy gorąco :)
PIZZA Z SZYNKĄ BRESAOLA, BAKŁAŻANEM I ORZESZKAMI PINII
(2 pizze)
ciasto z tego przepisu,
sos pomidorowy (przepis),
1 mały bakłażan,
2 kulki mozzarelli,
12 plasterków szynki bresaola,
1 łyżeczka igiełek rozmarynu (najlepiej świeżego, ale ja musiałam zastąpić suszonym),
2 łyżki orzeszków piniowych,
skórka starta z ½ cytryny,
ewentualnie świeża bazylia do deracji,
oliwa
Bakłażan pokroić na cienkie plasterki, posolić i odstawić na 15 minut, żeby puścił soki. Następnie każdy plasterek osuszyć na papierowym ręczniku.
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
Wyrośnięte ciasto do pizzy podzielić na dwie części. Każdą rozpłaszczyć na cienki, okrągły placek, podsypując mąką. Placek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować sosem, ułożyć połowę plasterków bakłażana i połowę mozzarelli, skropić oliwą, posypać rozmarynem i wstawić do maksymalnie nagrzanego piekarnika (250-260 stopni) na około 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni.
Na upieczonej pizzy ułożyć plastry bresaoli, posypać orzeszkami piniowymi i skórą z cytryny. Od razu podawać.
Analogicznie przygotować drugą pizzę.
(inspiracja)