PISZINGER / PISCHINGER / WAFLE Z KREMEM KAKAOWYM

PISZINGER / PISCHINGER / WAFLE Z KREMEM KAKAOWYM

Przez około 20 lat moja mama miała swój sklep.

Bywały czasy, że pomagałam jej albo sama sprzedawałam w tym sklepie.

Ojj, nie wychodziło mi to na dobre, gdyż miłość do jedzenia zdecydowanie była większa niż moja silna wola!

Najbardziej podjadałam świeże ciastka, które co kilka dni przywożone były z najlepszy cukierni.

Miałam kilka ulubionych, a wśród nich zdecydowanie królował Piszinger.

Zdjęcie - PISZINGER / PISCHINGER / WAFLE Z KREMEM KAKAOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piszinger to wafle ( zwane również andrutami ) przekładane kremem.

I nie jest to wymysł epoki PRL-u i kulinarnych zmagań gospodyń w czasach, kiedy jedyną możliwością było przygotowanie „czegoś z niczego”.

Historia tego deseru sięga końca XIX wieku, a jego „ojcem” jest wiedeński cukiernik Oskar Pischinger.

Stworzone przez niego połączenie kruchego wafla i gęstego czekoladowego kremu zyskało wielu zwolenników właśnie w Wiedniu.

Nietrudno więc domyślić się, dlaczego i skąd wafel dotarł do Krakowa. 

Historia pischingera jest długa, dlatego nie dziwi fakt, że receptura zmieniała się i była dostosowywana do aktualnych trendów czy możliwości.

Znana jest wersja z dużą ilością masła, czekolady i orzechów, która musi swoje odczekać, by doskonale smakować, a którą przytacza w swojej książce C.k. kuchnia Robert Makłowicz, oraz wersja ekspresowa, gotowa w kilka chwil, w sam raz dla niespodziewanych gości, z dodatkiem kakao, masła i mleka w proszku.

Tę drugą właśnie dziś Wam pokażę!

Szykujcie składniki!

Zdjęcie - PISZINGER / PISCHINGER / WAFLE Z KREMEM KAKAOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* andruty / wafle – 1 op

* masło – 200 g

* cukier – 1 szkl ( szkl = 250 ml )

* mleko w proszku – 2 szkl ( szkl = 250 ml )

* kakao – 3 łyżki

* woda lub mleko – 0, 5 szkl

+ dodatkowo ( niekonieczne ) – ulubiony ( najlepiej lekko kwaskowaty dżem )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko masło i cukier podgrzewamy, aż wszystko się połączy.

Dodajemy przesiane kakao, gotujemy.

Dodajemy mleko w proszku, gotujemy.

Wszystko ma być dokładnie wymieszane ( jeśli jest taka potrzeba – możecie zblendować ).

Tak przygotowaną masą smarujemy naprzemiennie wafle.

Jedną z warstw, jeśli chcecie możemy być warstwa owocowa.

Przykrywamy deską lub innym płaskim naczyniem i odstawiamy do lodówki do „przegryzienia i połączenia:.

Kroimy w romby i zajadamy.

Smacznego!

Zdjęcie - PISZINGER / PISCHINGER / WAFLE Z KREMEM KAKAOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów