Pistacjowe ciasto z oliwą z oliwek
Zielone, tłuste, ciężkie, grudkowate, PYSZNE! Takie właśnie jest ciasto pistacjowe z oliwą z oliwek. Mimo dużej zawartości oliwy z oliwek, jej smak nie jest mocno wyczuwalny. Wyrazisty jest za to smak zmielonych pistacji oraz ich intensywny kolor. Ciasto idealnie smakuje w dodatkiem lodów lub bitej śmietany, jak dla mnie najlepsze na drugi dzień.
Pistacjowe ciasto z oliwą z oliwek:
- 50 g polenty (mąki kukurydzianej)
- 200 g pistacji bez skorupek, zmielonych
- 50 g maki
- 1 łyżeczka proszku po pieczenia
- 100 ml oliwy z oliwek dobrej jakości
- 100 g masła
- 3 jajka
- 200 g cukru
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny.
Pistacje mieszam z mąką, polenta i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczam, dodaję do niego oliwę z oliwek. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję mieszankę masła i oliwy, dalej miksuję. Następnie dodaję mieszankę pistacji i mąk, dokładnie mieszam. Na koniec dodaję sok oraz skórkę z cytryny, mieszam. Gotową masę wylewam do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia oraz bokami posmarowanymi masłem. Piekę w 160 st ok 45 min. Po upieczeniu studzę w formie na kratce kuchennej.
Smacznego
*Przepis pochodzi stąd.