Pikanty mus czekoladowy z karmelizowaną gruszką /dla zakochanych/
Prosty, smaczny, idealny na każdą okazję deser czekoladowy z karmelizowanymi owocami.
Dodatek ostrego likieru z chili ,kilku ziarenek czerwonego pieprzu i dekoracyjne czekoladowe serduszka namalowane wewnątrz szklaneczek, to akcent podkreślający , że deser można śmiało wprowadzić do walentynkowego menu. Główne składniki to czekolada i ostra papryczka . Prawdopodobnie podnoszą one poziom endorfiny, co sprawia, że czujemy się zdecydowanie szczęśliwsi...............a jeśli nawet tak nie jest, to deser jest pyszny i warty pokusy! Składniki: mus czekoladowy
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 80 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki likieru czekoladowego z peperoncino/Liquore Cioccolato Peperoncino/
karmelizowane gruszki
- 2 duże gruszki
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki brązowego cukru
oraz do dekoracji : -ziarenka czerwonego pieprzu -50 czekolady -1 łyżka likieru j/w Wykonanie: -Gruszki obrać. -Końcówki /z ogonkiem /odciąć. Z pozostałej części wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. -Na dużej patelni podgrzać cukier z wodą, do momentu, aż uzyska brązowy kolor. -Dodać kostki i końcówki owoców i delikatnie mieszając podsmażyć 3-4 minuty, odstawić do całkowitego wystudzenia. -Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. -Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. -Ubijając nadal wlewać powoli płynną, przestudzoną czekoladę i likier. -Krem przełożyć do szklanych pucharków. -Na wierzchu ułożyć kosteczki gruszek. -Końcówki gruszki/ z ogonkiem/ ułożyć na wierzchu i polać płynną czekoladą / roztopić w kapieli wodnej/ połączoną z łyżką likieru. Całość posypać dekoracyjnie ziarenkami czerwonego pieprzu.