Pikantny kurczak z masłem orzechowym

Pikantny kurczak z masłem orzechowym
I mało by brakowało, a przegapiłabym tegoroczną edycję Orzechowego Tygodnia, który trwa już od poniedziałku.
Na szczęście udało mi się dołączyć do zabawy za sprawą tajskiego pikantnego kurczaka z masłem orzechowym. Ale nie tylko z masłem, gdyż z wierzchu posypany jest prażonymi orzeszkami. Czyli taki podwójnie orzechowy on jest :)
W oryginale danie nazywało się „kurczak pieczony z czosnkiem na ostro”. Pozwoliłam sobie zmienić tę nazwę gdyż według mnie wprowadza ona w błąd: po pierwsze, smak orzechowy zdecydowanie dominuje nad czosnkowym, a po drugie, kurczak wcale nie jest pieczony, a duszony. Zresztą, nie pierwszy raz w kuchni chińskiej i tajskiej spotykam się akurat z określeniem „pieczony” do mięsa gotowanego i duszonego. Pamiętam, że w chińskiej knajpie, w której kiedyś pracowałam, też mieliśmy „kurczaka pieczonego na ostro”, który koło piekarnika nawet nie stał (najpierw był gotowany, a potem podsmażany z resztą składników).

A tak naprawdę, to uważam, że smak tego kurczaka jest dużo bardziej wart uwagi niż jego nazwa ;)

Zdjęcie - Pikantny kurczak z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIKANTNY KURCZAK Z MASŁEM ORZECHOWYM
(na 4 porcje)
8 małych udek lub podudzi z kurczaka,
4 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
2 małe czerwone chili,
1 łodyga trawy cytrynowej (zastąpiłam 1 łyżeczką mielonej),
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry,
1 łyżeczka pasty krewetkowej (pominęłam),
½ łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżka pasty z tamaryndowca,
2 łyżki oleju,
1 ¼ szklanki bulionu z kurczaka,
1 łyżka tajskiego sosu rybnego (zastąpiłam jasnym sosem sojowym),
1 łyżka masła orzechowego,
sól i pieprz,
4 łyżki posiekanych prażonych orzechów ziemnych (ja dałam bez soli)

Czosnek, cebulę, chili (bez pestek) oraz trawę cytrynową drobno posiekać. Wszystko to, razem z kolendrą i pastą krewetkową zmiksować (lub rozetrzeć w moździerzu) na prawie gładką masę. Dodać cynamon i pastę z tamaryndowca, wymieszać.
W woku lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Wyłożyć udka kurczaka i smażyć, często obracając, na złoty kolor z obu stron. Usunąć z patelni i trzymać w cieple. Zlać z patelni nadmiar tłuszczu. Wyłożyć na patelnię pastę z przypraw i smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż lekko zbrązowieje. Dodać bulion i przełożyć z powrotem kurczaka.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać sos rybny i masło orzechowe, wymieszać i gotować dalej – tym razem bez przykrycia – jeszcze jakieś 20 minut, tak aby sos się zredukował.
Doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Podawać na gorąco z podsmażonymi warzywami oraz ryżem lub makaronem.

(wg przepisu z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska")


Zdjęcie - Pikantny kurczak z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pikantny kurczak z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantny kurczak z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów