Pikantny forszmak z fasolą

Pikantny forszmak z fasolą
Zdjęcie - Pikantny forszmak z fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantny forszmak z fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantny forszmak z fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantny forszmak z fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantny forszmak z fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantny forszmak z fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ok. 650 g pieczonych mięs i wędlin
  • 500 ml bulionu
  • 300 g ugotowanej fasoli
  • 200 g kiszonych ogórków
  • 100 g cebuli
  • 30 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 40 minut  


Wędliny i mięsa kroimy w cienkie paseczki lub kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę.

W szerokim rondlu (najlepiej takim, w którym można zapiekać potrawy w piekarniku) przesmażamy na Oliwierze cebulę i wędliny na złoty kolor. Przed końcem smażenia oprószamy całość papryką i mąką i jeszcze chwilę smażymy. 

Ogórki kroimy w paski i dodajemy do podsmażonego mięsa.

Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dodajemy fasolę i wkładamy rondel do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC. Zapiekamy forszmak 20 minut. 

Fasolka powinna być przyrumieniona i lekko popękać. 

Kategorie przepisów