Pikantne śniadanie prosto z patelni
Weekend to taki czas, kiedy znajdujemy czas dla najbliższych. Często razem wyjeżdżamy, wychodzimy na spacer, do kina, na kawę i lody lub na obiad do restauracji. Ja lubię weekendy pomijając te wszystkie atrakcje. Uwielbiam je, bo mam czas zacząć sobotę i niedzielę ciepłym śniadaniem przy wspólnym stole. Dobre, ciepłe, aromatyczne śniadanie z bliskimi zawsze wróży fantastyczny weekend. A Wy jak zaczynacie najczęściej weekend? Śpicie do południa? Jecie w restauracjach? Czy może chadzacie na śniadanka z obiadkiem do mamy? :)
Ilość porcji – 1
Czas wykonania – 20 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- ¼ cebuli
- ¼ zielonej papryki
- 1 mały pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1.5 cm ostrej papryczki
- 2 plastry wędzonego boczku
- 2 garści świeżego szpinaku
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta suszonego tymianku
- 1-2 gałązki świeżego tymianku do dekoracji
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, czosnek i papryczkę w drobną kosteczkę, boczek i pomidora w kostkę,
- na małą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę, smażymy , mieszając około 3 min.
- następnie dodajemy paprykę zieloną i pomidory, smażymy całość około 2 min. mieszając, dolewamy 3 łyżki wody , wrzucamy szpinak, suszony tymianek sól i pieprz, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy około 2 min.
- zdejmujemy pokrywkę, rozchylamy warzywa na boki, robiąc na środku patelni miejsce na jajko, które rozbijamy jak na sadzone jajco, następnie doprawiamy solą i pieprzem jajko i ponownie przykrywamy patelnię pokrywką, żeby jajko się ścięło.
- podajemy dekorując świeżym tymiankiem, prosto z patelni ( dla dwóch czy czterech osób można zrobić śniadanko na dużej patelni, stosując odpowiednią proporcję warzyw i jaj)