Pikantne śniadanie prosto z patelni

Pikantne śniadanie prosto z patelni

Weekend to taki czas, kiedy znajdujemy czas dla najbliższych. Często razem wyjeżdżamy, wychodzimy   na spacer, do kina, na kawę i lody lub na obiad do restauracji. Ja lubię weekendy pomijając te wszystkie atrakcje. Uwielbiam je, bo mam czas zacząć sobotę i niedzielę ciepłym śniadaniem przy wspólnym stole. Dobre, ciepłe, aromatyczne śniadanie z bliskimi zawsze wróży fantastyczny weekend.  A Wy jak zaczynacie najczęściej weekend? Śpicie do południa? Jecie w restauracjach? Czy może chadzacie na śniadanka z obiadkiem do mamy? :)

 

Zdjęcie - Pikantne śniadanie prosto z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  1

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • ¼ cebuli
  • ¼ zielonej papryki
  • 1 mały pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1.5 cm ostrej papryczki
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1-2 gałązki świeżego tymianku do dekoracji
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

 

Zdjęcie - Pikantne śniadanie prosto z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Sposób wykonania:

  1. cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, czosnek i papryczkę w drobną kosteczkę, boczek i pomidora w kostkę,
  2. na małą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę, smażymy , mieszając około 3 min.
  3. następnie dodajemy paprykę zieloną i pomidory, smażymy całość około 2 min. mieszając, dolewamy 3 łyżki wody , wrzucamy szpinak, suszony tymianek sól i pieprz, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy około 2 min.
  4. zdejmujemy pokrywkę, rozchylamy warzywa na boki, robiąc na środku patelni miejsce na jajko, które rozbijamy jak na sadzone jajco, następnie doprawiamy solą i pieprzem jajko i ponownie przykrywamy patelnię pokrywką, żeby jajko się ścięło.
  5. podajemy dekorując świeżym tymiankiem, prosto z patelni ( dla dwóch czy czterech osób można zrobić śniadanko na dużej patelni,  stosując odpowiednią proporcję warzyw i jaj)

 

 

 

 

Kategorie przepisów