Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami
Przyznam się, że mam ogromną słabość do kaczek. W każdej nowej restauracji zawsze ją zamawiam, bo po tym jak jest przygotowana, można od razu poznać kunszt kucharza. Niestety nie jest łatwo o dobrą kaczkę w Warszawie, jeśli jesteście w stanie polecić jakiś lokal, koniecznie wpiszcie w komentarzu adres:) Dziś proponuję zaskakująco łatwe, a zarazem wyrafinowane danie, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Przepyszne, soczyste kacze piersi z sosem śliwkowym z wyczuwalną pomarańczą i imbirem, podane z figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami
(2 porcje)
Składniki:
- 6 śliwek, bez pestek i pokrojonych w ósemki
- 2/3 szklanki wody
- sok z jednej pomarańczy
- ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków
- 1 cm kawałek imbiru, starty na tarce
- 4-6 łyżek miodu
- sól i pieprz do smaku
- 2 kacze piersi
- oliwa z oliwek do posmarowania
- 2 figi, pokrojone w ćwiartki
Przygotowanie:
- Umieść śliwki, wodę, sok pomarańczowy, przyprawę pięć smaków i imbir w małym rondelku i doprowadź do wrzenia.
- Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj na małym ogniu 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem, jeżeli to konieczne, po czym odstaw.
- W międzyczasie przygotuj kaczkę. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natnij skórę piersi w kratkę, aby szybciej wytopić tłuszcz. Natrzyj piersi z każdej strony solą i pieprzem i posmaruj oliwą.
- Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest to bardzo wygodne rozwiązanie.
- Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw je na deskę do krojenia na minimum 5 minut aby „odpoczęło”.
- Włóż kaczkę wraz z sosem na 2 duże talerze, polej sosem i ułóż figi. Ja podaję je zazwyczaj albo z puree ziemniaczanym albo z puree z kalafiora.
Smacznego!
English version
Duck breasts with plum sauce and figs
(2 servings)
Ingredients:
- 6 red plums, stoned and cut into small pieces
- 2/3 cup water
- juice of one orange
- ½ teaspoon Chinese five spice
- 1 cm piece ginger, grated
- 4-6 tablespoons of honey
- salt and pepper to taste
- 2 duck breasts
- olive oil for brushing
- 2 figs, quartered
Preparation:
- Put the plums, water, orange juice, five spice, and ginger in a small saucepan and bring to the boil.
- Turn down and cook over a medium heat for 25-30 minutes or until sauce has thickened. Season to taste with honey, salt and pepper if necessary and then leave to cool.
- Meanwhile, prepare the duck. Preheat the oven to 220 oC and score duck breasts skin with a sharp knife in a criss cross pattern to help render the fat out. Season duck with salt and pepper and brush meat side with olive oil.
- Place oven proof frying pan over high heat, place duck breast skin side down, and cook for 3 minutes to render the fat. Next turn skin side up and cook for 2 minutes, after that place breast in the preheated oven and bake for 10 minutes. After this time take the pan out of the oven and place the duck on the cutting board to rest for at least 5 minutes.
- Place the breasts onto a dinner plate and top with the sauce and figs. Season with freshly ground pepper and sea salt flakes. Eat immediately.
Enjoy!