Pierś z kurczaka w sezamowej panierce

Chrupiąca z wierzchu, soczysta w środku – pierś z kurczaka w sezamowej panierce to prosty sposób, by wnieść odrobinę orientalnej nuty do codziennego menu i urozmaicić zwykłego kotleta z kurczaka. Kotleciki świetnie smakują podane zarówno z gotowanymi ziemniakami, ziemniaczanym puree lub chrupiącymi frytkami. Doskonale będzie tu pasowała SURÓWKA Z MARCHEWKI, JABŁKA I PORA. Zapisz ten przepis na pyszny, domowy obiad!
Pin Print
Pierś z kurczaka w sezamowej panierce
Składniki na pierś z kurczaka w sezamowej panierce:
-
1 podwójna pierś z kurczaka
-
1 szklanka bułki tartej
-
½ szklanki sezamu
-
1 duże jajko
-
sól, pieprz
- Dodatkowo :
-
olej do smażenia
Jak zrobić pierś z kurczaka w sezamowej panierce?
- Pierś z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki. Każdy lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
- Jajko rozbić do głębokiego talerza i lekko rozmącić widelcem.
- Bułkę tartą i sezam wymieszać w głębokim talerzu.
- Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki obtaczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej z sezamem. Smażyć na złoto z obu stron.