Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i kaparami
Bez większego pomysłu na to, co chcę ugotować podjechałam na zakupy i w mojej siatce wylądowały piersi z kurczaka. Dość typowy i niezbyt oryginalny pomysł na obiad. Otóż niekoniecznie. Wystarczy dokupić słoik kaparów, słoik suszonych pomidorów oraz mozzarellę i już mamy obiad jak we włoskiej knajpce.
Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i kaparamiKurczaka nadziewanego kaparami i suszonymi pomidorami można wykorzystać nie tylko jako element obiadu, ale także – pokrojonego w plastry – jako składnik sycącej sałatki.
Składniki:
Mięso:
– duże piersi z kurczaka – 3 sztuki
– suszone pomidory w oleju – 0,5 słoika (140gr)
– kapary – 0,5 słoika (70 gr)
– mozzarella – 1 opakowanie (125 gr)
– czosnek – 2 ząbki
– sól, pieprz, cząber lub inne ulubione zioła
Sałatka:
– roszponka – 1 opakowanie (100gr)
– pomidorki koktajlowe – 0,5 opakowania (120gr)
– sól, pieprz, oliwa, ocet balsamiczny
Ryż lub ziemniaki do podania.
Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka, umyć i oczyścić. Następnie natrzeć solą i pieprzem.
2. Osączone z oleju pomidory suszone, mozzarellę i kapary pokroić na drobne kawałki, doprawić pieprzem i cząbrem. Dodać rozgnieciony czosnek.
3. Ostrym nożem wykroić w każdej piersi kieszonkę wbijając nóż w najgrubsze miejsce i delikatnie tnąc wgłąb.
4. Przygotowaną wcześniej mieszanką pomidorów i kaparów nadziewać każdą z piersi, najlepiej palcami.
5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć piersi z każdej strony. Można na początku chwycić mięso dwoma widelcami i przesmażyć zamknięcie kieszonki.
6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i włożyć piersi na około 45 minut. Piec je pod przykryciem, podlewając co jakiś czas wodą. Dopiero na ostatnie 5-7 minut zdjąć pokrywkę, aby skórka się zarumieniła.
7. Można podawać z sałatką i ryżem w całości lub pokroić na plastry i podawać na sałacie.