Pierś z indyka z suszonymi owocami
przepis:
1 pierś z indyka (ok. 1 kg)
po kilka suszonych moreli, śliwek i fig
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 cebula
olej
Pierś z indyka opłukać , osuszyć, usunąć błony.
Na mięsie ułożyć na zmianę morele i śliwki. Część owoców można wcisnąć w kieszonki zrobione przy pomocy noża.
Mięso zwinąć i związać bawełnianą nicią, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.
Tak przygotowane mięso owinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia w brytfance rozgrzać olej, zrumienić na nim cebulę i opiec mięso ze wszystkich stron.
Następnie mięso podlać wodą lub bulionem, dodać śliwki, morele i figi, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 200 C ok. 40 min.