Pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym

Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upalny dzień. Nie ma przy tym dużo pracy i nie trzeba długo gotować. Można ją podać z ryżem, makaronem, ziemniakami, a nawet kluskami czy plackami ziemniaczanymi. Pasuje do wszystkiego.
Składniki na pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 pełna łyżka przyprawy gyros
- 1/2 łyżki czosnku granulowanego
- 1 cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 niepełna szklanka wody
- 1/2 szklanki śmietanki 30 %
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- koperek
Jak wykonać pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym?
Pierś pokroić w kostkę. Przełożyć na większy talerz, lub do miski. Wsypać przyprawę gyros i czosnek granulowany, wymieszać tak żeby każdy kawałek mięsa był przyprawiony. Odstawić na około pół godziny.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
Do przyprawionych piersi wsypać łyżkę mąki, wymieszać, żeby mięso było obtoczone mąką.
Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i odstawić.
Na patelnię wlać trochę oleju i wrzucić cebulę. Chwilę podsmażyć, żeby się zeszkliła i dodać paprykę. Smażyć około 5 minut często mieszając. Następnie wsypać paprykę słodką i czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund.
W międzyczasie w osobnym naczyniu wymieszać wodę, śmietankę, passatę i sos sojowy. Wlać na patelnię i zagotować. Gotować 2-3 minuty i dodać podsmażone mięso. Przykryć pokrywką i dusić 10-15 minut na małym gazie.
Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem według swojego smaku, ja już nie doprawiałam.
Gotowe danie posypać koperkiem.