pierś kurczaka nadziana szpinakiem

pierś kurczaka nadziana szpinakiem
Kolejna odsłona kurczaka na naszym stole. Nieskromnie powiem, że było pyszne! A w dodatku takie proste w wykonaniu.

Pierś kurczaka nadziana szpinakiem
  • 2 piersi kurczaka
  • 250g szpinaku baby
  • 100 sera pleśniowego blue
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 8 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
Zdjęcie - pierś kurczaka nadziana szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiW rondelku rozpuścić masło, wrzucić szpinak i dusić do miękkości, czyli aż szpinak klapnie. Dodać pokrojony ser i śmietanę i dusić dalej aż wszystko się połączy. Doprawić solą i świeżo tartą gałką muszkatołową. Kurczaka oczyścić i naciąć kieszonkę (można oczywiście rozbić kurczaka na plaster i robić roladki, ale byłam na to zbyt leniwa :) ). Plasterki ułożyć po 4 na porcję na zakładkę, ułożyć na wierzchu pierś - posolić i włożyć po sporej porcji szpinaku do kieszonek. Zawinąć w boczek i piec w 180 stopniach przez 30 minut.
ps. resztę szpinaku wykorzystuję do makaronu.

Kategorie przepisów