Pierś kaczki z żurawiną

Pierś kaczki z żurawiną

Zdjęcie - Pierś kaczki z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Filet z piersi kaczki, to najszlachetniejszy kawałek mięsa w kaczce.

Ma kolor ciemnoczerwony i od góry grubą, białą skórę.

Usmażone piersi kaczki należy kroić zawsze ostrym nożem w ukośne paski, zapobiegnie to wypłynięciu soku z mięsa i nie będzie nigdy suche.

Doskonałym dodatkiem do pieczonej piersi kaczki jest relish z żurawiny i imbiru.

To doskonała klasyka do świątecznego posiłku.

 

Składniki na pierś kaczki z żurawiną:

  • 1 - 2 filety z piersi kaczki
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 2 łyżki cukru białego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka płaska imbiru w proszku lub kandyzowanego

Zdjęcie - Pierś kaczki z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak zrobić pierś kaczki z żurawiną?

Białą skórę na filecie z piersi kaczki ponacinać w romby.

Ułożyć na patelni skórą do dołu i na średnim ogniu

smażyć około 10 minut do uzyskania złotobrązowego koloru.

Mięso posolić, popieprzyć i odwrócić na drugą stronę.

Smażyć ok. 5 minut, po czym odstawić.

Żurawinę wymieszać z cukrem, imbirem, przyprawą i wodą.

Gotować do połączenia się składników i zgęstnienia, jednak nie rozgotowywać.

Pierś kaczki pokroić w ukośne plastry i podawać z ciepłym relish z żurawiny.

Zdjęcie - Pierś kaczki z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów