Pierś kaczki z żurawiną
Filet z piersi kaczki, to najszlachetniejszy kawałek mięsa w kaczce.
Ma kolor ciemnoczerwony i od góry grubą, białą skórę.
Usmażone piersi kaczki należy kroić zawsze ostrym nożem w ukośne paski, zapobiegnie to wypłynięciu soku z mięsa i nie będzie nigdy suche.
Doskonałym dodatkiem do pieczonej piersi kaczki jest relish z żurawiny i imbiru.
To doskonała klasyka do świątecznego posiłku.
Składniki na pierś kaczki z żurawiną:
- 1 - 2 filety z piersi kaczki
- sól, pieprz do smaku
- 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 2 łyżki cukru białego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka płaska imbiru w proszku lub kandyzowanego
Jak zrobić pierś kaczki z żurawiną?
Białą skórę na filecie z piersi kaczki ponacinać w romby.
Ułożyć na patelni skórą do dołu i na średnim ogniu
smażyć około 10 minut do uzyskania złotobrązowego koloru.
Mięso posolić, popieprzyć i odwrócić na drugą stronę.
Smażyć ok. 5 minut, po czym odstawić.
Żurawinę wymieszać z cukrem, imbirem, przyprawą i wodą.
Gotować do połączenia się składników i zgęstnienia, jednak nie rozgotowywać.
Pierś kaczki pokroić w ukośne plastry i podawać z ciepłym relish z żurawiny.
Smacznego !