Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą

Kurczę, trochę żałuję, że do farszu nie dodałam mięty. Zrobię tak następnym razem, jestem przekonana, że to będzie strzał w dziesiątkę. Pierogi jak zwykle wyszły pierwsza klasa. Czym częściej je robię, tym większą mam ochotę to robić. Jak człowiek nie ma wprawy, nie wychodzi mu, to się zniechęca. Myślę, że za 5 lat będę je lepić hobbystycznie.
Na początku miałam ochotę na pierogi z jagodami, ale ostatecznie zrobiłam pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą. I bardzo dobrze, że zmieniłam zdanie. Baaardzo dobrze.
Ilość pierogów jaka Wam wyjdzie, zależy od ich wielkości, grubości ciasta i ilości farszu.


Zdjęcie - Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: 

ciasto na pierogi:
1,5 szklanki mąki poznańskiej
pół szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

farsz:
500 g ziemniaków (ja użyłam młodych)
250 g sera feta
1 cebula
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
pół pęczka zielonej dymki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na około 30 pierogów)  


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je miską.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, następnie tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich ser, poszatkowaną natkę i koperek, sól, pieprz i usmażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli się klei do blatu, można podsypać odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Ja po ugotowaniu, wrzucam je jeszcze na chwilę na patelnię po smażeniu cebuli. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną dymką (można je dodatkowo skropić odrobiną oliwy extra virgin).


Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Gofry jak greckie placki z cukinii
1

Gofry jak greckie placki z cuk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka ziemniaczana z halloumi i prosciutto
1

Sałatka ziemniaczana z halloum…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gnudi w pomidorowym sosie z pomarańczą i rozmarynem
1

Gnudi w pomidorowym sosie z po…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami
1

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Serniczek w szklance z galaretką
1

Serniczek w szklance z galaret…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka szopska
1

Sałatka szopska

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy