Pierogi z soczewicą i marchewką
- 3 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- około 1 szklanki letniej wody,
- szczypta soli.
Farsz:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 marchewka,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek,
- imbir,
- sól,
- pieprz.
Pierogi bezmięsne ostatnio robią furorę. Dzisiaj zaproponuję przepis na pierogi z soczewicą, marchewką i cebulką. Pyszne połączenie warzyw w tym farszu, da nam miłą odmianę - od dobrze nam znanych pierogów np. z kapustą. Pierogi idealnie smakują podane zaraz po ugotowaniu, jak również odsmażane później na patelni. Z podanych składników wychodzi około 50-70 sztuk pierogów (w zależności od wielkości).
Zaczynamy od przygotowania farszu. Soczewicę namoczyć przez 2-3 minuty, a następnie dokładnie ją wypłukać. Przełożyć całość do garnka, zalać wodą, posolić i gotować przez około 20 minut. Po tym czasie soczewicę odcedzić i odstawić na bok.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, na złoty kolor. Dodać soczewicę oraz marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Smażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz imbirem.
Teraz czas na ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi.
Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Najlepiej smakują z podsmażaną cebulką.