Pierogi z soczewicą i marchewką

Zdjęcie - Pierogi z soczewicą i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z soczewicą i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • około 1 szklanki letniej wody,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • imbir,
  • sól,
  • pieprz.


Zdjęcie - Pierogi z soczewicą i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pierogi bezmięsne ostatnio robią furorę. Dzisiaj zaproponuję przepis na pierogi z soczewicą, marchewką i cebulką. Pyszne połączenie warzyw w tym farszu, da nam miłą odmianę - od dobrze nam znanych pierogów np. z kapustą. Pierogi idealnie smakują podane zaraz po ugotowaniu, jak również odsmażane później na patelni. Z podanych składników wychodzi około 50-70 sztuk pierogów (w zależności od wielkości).

Zaczynamy od przygotowania farszu. Soczewicę namoczyć przez 2-3 minuty, a następnie dokładnie ją wypłukać. Przełożyć całość do garnka, zalać wodą, posolić i gotować przez około 20 minut. Po tym czasie soczewicę odcedzić i odstawić na bok.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, na złoty kolor. Dodać soczewicę oraz marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Smażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz imbirem.

Teraz czas na ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi.
Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Najlepiej smakują z podsmażaną cebulką.


Przepisy z tych kategorii

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
2

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą
3

Pierogi z ziemniakami, ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi z kaszą gryczaną i serem
2

Pierogi z kaszą gryczaną i ser…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z burakiem, gorgonzolą  i włoskimi orzechami
1

Pierogi z burakiem, gorgonzolą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową

Uszka z grzybami z omastą czos…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, szpinaku i fety
2

Pierogi z nadzieniem z kaszy g…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami
1

Przepis na naleśniki gryczane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
5

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
3

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne