Pierogi z grochem i grzybami

Pierogi z grochem i grzybami

Zdjęcie - Pierogi z grochem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Zdjęcie - Pierogi z grochem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 350 g mąki pszennej
  • ok 180 ml gorącej wody
  • 100 g suchego grochu
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • 100 ml Oleju Oliwier
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g cebuli
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Grzyby moczymy w ciepłej wodzie około 2 godziny.Groch gotujemy około 15-20 minut w osolonym wrzątku. Odlewamy nadmiar wody.

 

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości Oliwiera. Dodajemy namoczone i pokrojone grzyby, a po chwili ugotowany groch. Smażymy około 5 minut, lub do odparowania całego płynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.

 

Mąkę przesiewamy do miski. Stopniowo dolewamy gorącą wodę, do uzyskania miękkiego, ale niezbyt lepkiego ciasta pierogowego. Dodajemy 20 ml Oliwiera i wyrabiamy elastyczne ciasto. 

 

Przygotowane ciasto wałkujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy, wycinamy kółka o średnicy około 10 cm, układamy na każdym po porcji farszu, a następnie zlepiamy pierogi.

 

Orzechy siekamy. Na patelni rozgrzewamy około 50 ml Oliwiera i podsmażamy orzechy. Odstawiamy.

 

W osolonym wrzątku gotujemy pierogi przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. 

Odcedzamy i polewamy olejem z orzechami. 

 

Posypujemy posiekaną natką.

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów